Od 98 lat głosujemy RAZEM

Dziś mija 98 lat od wywalczenia przez polskie kobiety praw wyborczych!

Z tej okazji chciałybyśmy przypomnieć postać wybitnej radomianki, Marii Kelles-Krauz – pierwszej kobiety w Polsce (a najprawdopodobniej i w Europie) sprawującej funkcję Przewodniczącej Rady Miasta.

Maria pełniła obowiązki Przewodniczącej aż przez dwie kadencje. Potem jeszcze wiele razy była wybierana przez mieszkańców do zasiadania w Radzie, startując w wyborach z ramienia Polskiej Partii Socjalistycznej.Jako samorządowiec Maria Kelles-Krauz najbardziej dbała o los najmłodszych mieszkańców naszego miasta m. in. zapewniając im dostęp do opieki stomatologicznej, czy organizując wyjazdy kolonijne do Buska dla dzieci z biednych rodzin. Z jej inicjatywy powstała działająca do dzisiaj Miejska Biblioteka Publiczna w Radomiu.

mkk_na_www

Na przykładzie Marii Kelles-Krauz widać, że kobiety są w stanie i powinny móc reprezentować siebie w polityce. Powinny móc zabierać głos w każdej sprawie, która je interesuje. Nie ma żadnego powodu, aby wyręczali je mężczyźni. Polityka jest miejscem dla kobiet. Chcemy usłyszeć wasz głos!

[grafika: w tle znajduje się fotografia z 1926 roku, widzimy na niej ówczesne radne i radnych, w środku, w fotelu siedzi Stanisław Kelles-Krauz, obok niego zaś Maria Kelles-Krauz. Widzimy też kameę ze zdjęciem Marii Kelles-Krauz. Tekst na grafice: Od 98 lat głosujemy razem! Radom był pierwszym miastem w Polsce, w którym po uzyskaniu przez kobiet praw wyborczych, wybrano Przewodniczącą Rady Miasta. Maria Kelles-Krauz przewodniczyła radzie przez dwie kadencje a z jej inicjatywy utworzono na przykład działającą do dziś Miejską Bibliotekę Publiczną w Radomiu. Była działaczką radomskiego oddziału Polskiej Partii Socjalistycznej.]