Obchody radomskiego czerwca 1976

W dniu 25 czerwca złożyliśmy wieniec pod pomnikiem Bohaterów Czerwca 1976 r. Towarzyszyła nam Weronika Samolińska z Zarządu Krajowego Razem.

Członkini Zarządu Okręgu Radomskiego Razem, Justyna Kosiec, w swoim przemówieniu przybliżyła tło historyczne tamtych wydarzeń, a także zaznaczyła, że robotnicy walczyli o godność, aby móc godnie żyć w swoim kraju. Jest to ważne i inspirujące dla nas, ponieważ w Polsce nadal ciężko jest żyć godnie: jesteśmy zatrudniani na umowach śmieciowych, prawo pracy jest łamane i spotykamy się z represjami za działalność związkową. Musimy walczyć i dążyć do tego, by przywrócić pracy godność.

Weronika Samolińska z kolei mówiła o tym, że strajkujący robotnicy radomscy odważyli się powiedzieć „nie” władzy. Władzy, której najłatwiej było oszczędzać kosztem najbiedniejszych, co doskonale zrozumieli robotnicy sprzeciwiając się krzywdzącej polityce podwyżek cen żywności. Musimy pamiętać, że nasze prawa polityczne i socjalne nie są nam dane raz na zawsze – trzeba ciągle walczyć o ich przestrzeganie oraz ich bronić. Nie możemy się bać mówić „nie”.