RADOM – NASZ BEIT. Śladami Żydów radomskich.

Spacer z przewodnikiem Panią Aliną Osieniecką śladami Żydów radomskich w rocznicę utworzenia radomskiego Getta. Zbiórka uczestników 2 kwietnia o godz. 11:00 na przystanku ul. Struga / Plac Jagielloński na wprost Galerii Słonecznej (pod kładką). Udział bezpłatny, liczba uczestników nieograniczona. Potrzebować będziemy dwóch biletów autobusowych.

3 kwietnia mija 75-ta rocznica utworzenia żydowskiego getta w Radomiu.

Jednak historia Żydów radomskich, to nie tylko ten okrutny czas wojny. To setki lat mieszania się dwóch kultur, wzajemnego wpływania na siebie. Czas łez ale i czas radości.

Podczas tego spaceru po Radomiu, Partia RAZEM Okręg Radom chce przybliżyć uczestnikom historię radomskich Żydów od czasu pierwszej wzmianki o ich obecności w Radomiu w 1567 roku aż do czasów współczesnych.

Spacer rozpoczniemy od zwiedzania Lapidarium na terenie dawnego Kirkutu żydowskiego przy ulicy Towarowej. Następnie udamy się do Centrum Radomia, a w szczególności na Stare Miasto – serce gminy żydowskiej w Radomiu.

Serdecznie zachęcamy do uczestnictwa wszystkich pragnących poszerzyć swą wiedzę hitoryczną o naszym mieście.

Strona wydarzenia na Facebook.